Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA. „Este suficient să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil”

Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA. Este suficient să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil
Publicat: 15/01/2014, 12:47
Actualizat: 15/01/2014, 12:51

Fostul număr doi de la CIA, Michael Morell, a apreciat miercuri că programul controversat NSA cu privire la „metadate” telefonice ar fi necesar să fie amendat, dar nu suprimat, cu trei zile înainte de anunțarea unei reforme de către președintele Barack Obama, relatează AFP.

Morell, fost director adjunct, iar după aceea director interimar al CIA, era audiat în Senatul american împreună cu alți patru experți, membri ai comisiei însărcinate de către președintele Obama să formuleze propuneri de reformă. Raportul lor, prezentat public în decembrie, preconizează 46 de schimbări mai mult sau mai puțin importante.

„Este suficient ca programul să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil”, a declarat Morell în cursul audierii. „El are potențialul să împiedice un atentat catastrofal în Statele Unite”, a adăugat acesta.

Însă experții au apreciat în decembrie că programul, care permite Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) să stocheze pentru o perioadă de cinci ani date privind ansamblul apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite (numere apelate, ora apelurilor, durata acestora, dar nu și conținutul conversațiilor), ar urma să fie modificat în vederea unei îmbunătățiri în privința transparenței și împiedicării unor viitoare abuzuri.

În opinia lor, stocarea acestor date este necesar să fie efectuată la operatori și nu pe servere aparținând NSA. Agenția ar urma să aibă acces la ele doar după ce primește autorizare din partea unui judecător.

„Îngrijorarea noastră, fondată pe istoria noastră consituțională, este că statul pot face mult mai mult rău, abuzând de informații aflate în posesia sa, decât pot face entități private”, a declarat Geoffrey Stone, profesor de drept la Universitatea din Chicago și expert în probleme constituționale.

„Părerea noastră este, astfel, că statul nu ar trebui să dețină în posesia sa aceste informații, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca cineva, într-o bună zi, să vadă în ele oportunitatea de a culege informații pentru a murdări persoane, organizații sau asociați ai lor. Este un pericol pe care vrem să îl evităm”, a adăugat el.

Administrația Obama, la fel ca cea a președintelui George W. Bush, care se află la originea sistemului, consideră că stocarea metadatelor nu constituie o încălcare a vieții private, întrucât conversațiile nu sunt înregistrate.

În opinia lui Morell, limita dintre „conținut” și „metadate” este totuși respectată.

„Este vorba mai degrabă despre un continuu”, a subliniat el. „Atunci când ai detaliile apelurilor telefonice efectuate de un individ dat, poți să afli enorm de multe lucruri despre această persoană”, a spus fostul conducător CIA.

După mai multe luni de reflecție, declanșată de dezvăluiri, începând din iunie, provenind de la fostul consultant NSA Edward Snowden, Barack Obama va prezenta vineri, la Washington, direcțiile sale de reformare a programelor americane de supraveghere.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Cresc salariile minime de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Avertisment pentru cei care stau la CURTE. Se ELIMINĂ de urgență
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×